De beleggingstips van 2016 versus ‘Slim beleggen’

Slim beleggen is simpel, maar soms lijkt het expres moeilijker voorgesteld te worden dan het is. Wij zeggen simpelweg dat spreiden en de kosten laag houden het belangrijkste is als je gaat beleggen. Toevallig kom ik zojuist een artikel van 31 december 2015 in de NRC Next tegen, opgeslagen in mijn Blendle account. In dit artikel wordt iets anders gesteld: “Risico’s spreiden is onzin, je moet de bedrijven analyseren en een keuze maken, want bedrijven die goed in elkaar zitten zijn kansrijk’’. Verschillende ‘experts’ van fondsbeheerders zijn aan het woord en geven tips. Het is nu eind 2016, hadden de ‘experts’ gelijk met hun vooruitziende visie en analyses? Of had ik beter simpel en makkelijk zelf kunnen beleggen?

Er worden vijf duidelijke tips gegeven van ‘aandelen die goed in elkaar zitten’. Ik heb simpelweg de prijzen van deze aandelen op de eerste handelsdag van 2016 vergeleken met de prijzen op 30 november 2016. Dit heb ik ook gedaan voor twee index ETF’s van twee verschillende aanbieders, die beiden wereldwijd gespreid in aandelen beleggen. Het geeft je een stukje inzicht en helpt je vervolgens met slim beleggen in 2017.

Tip 1: Bayer

Aandeel:
4 januari               =            110.8
30 november       =             88.8 (- 19.85%)

Tip 2: Sanofi

Aandeel:
4 januari               =            78.6
30 november       =             76.3 (-2,9%)

Tip 3: Novo Nordisk

Aandeel:
4 januari               =             53.1
30 november       =              32 (-39.8%)

Tip 4: Beterbed

Aandeel:
4 januari               =             22.25
30 november       =             15.6 (-29.8%)

Tip 5: Sligro

Aandeel:
4 januari               =             33.3
30 november       =             31.9 (-4.2%)

Slim beleggen in 2017 in plaats van gokken volgens Surence:

Spreiden: In plaats van in één of in vijf aandelen zoals ‘getipt’ beleggen, wereldwijd gespreid beleggen.
Lage kosten: In plaats van meer dan 1% aan beheer fee en overige kosten te betalen aan een fondsmanager, kun je ook indexbeleggen met minder dan 0,3% aan kosten.

Voorbeeld: De Vanguard Total World Stock ETF

Belegt in aandelen gespreid over de hele wereld
Kosten: 0,11%

4 januari               =            56.7
30 november       =             60.45 (+ 6.61%)

Voorbeeld: Think ETF Global Equity

Belegt in aandelen gespreid over de hele wereld
Kosten: 0,2%

4 januari             =             35.1
30 november       =             37 (+ 5.41%)

De vergelijking van resultaten spreekt boekdelen, maar vertelt maar een deel van het verhaal. In de resultaten van de ETF’s zijn de kosten al verwerkt. De ‘experts’ die in het artikel aan het woord zijn, zijn onderdeel van een groep van vermogensbeheerders en fondsmanagers die ook nog eens (minstens) 1% aan kosten in rekening brengen. Deze kosten worden, ironisch genoeg, in rekening gebracht voor de ‘expertise en toegevoegde waarde’ die zij als dienstverlener leveren. Bedankt joh!

Slim beleggen in 2017

Dit zijn toevallig tips van een artikel dat ik tegen ben gekomen in mijn Blendle leeslijst. Maar vele wetenschappelijke studies wijzen uit dat spreiden en lage kosten een essentieel onderdeel zijn van de ‘slimste manier van beleggen’. Met de Surence methodiek maken wij het simpel te begrijpen en makkelijk om zelf uit te voeren.

Leer nu meer over slim beleggen!