Negatieve associaties met beleggen door de mist rondom beleggen

Geld beleggen levert bij veel mensen nog altijd een negatieve associatie op. Waarom? Veel mensen hebben zich laten verleiden tot beleggen en hebben er vervolgens een andere ervaring mee opgedaan dan zij hadden verwacht. Het leek allemaal erg simpel en gemakkelijk. Maar toen het puntje bij paaltje kwam bleken de rendementen tegen te vallen, het product erg ondoorzichtig te zijn en had men eigenlijk geen idee wat er met het geld gebeurde. Geld beleggen lijkt daarmee nog altijd voorbehouden te zijn aan een kleine groep mensen die het risico niet schuwen, over voldoende eigen geld beschikt en het niet erg vinden (deels) de controle over hun geld te verliezen.

De reden van de mist rondom beleggen

Aan de andere kant hangt er nogal wat mist rondom beleggen. Beleggen is door de loop der jaren een enorme industrie geworden die zichzelf deels in stand probeert te houden. Enerzijds door actief te adviseren en anderzijds door steeds weer nieuwe producten te ontwikkelen. Toch is een aandeel gewoon een aandeel in iets en een obligatie gewoon een lening met een bepaalde onderliggende waarde. Maar zie het als wat er met hypotheken is gebeurd; op een gegeven moment maakte het bijna niet meer uit of je nog wel of niet geen een inkomen had. Zolang de bank maar kon verkopen, verkochten zij hypotheken. Soms onder de meest bizarre omstandigheden en op de meest risicovolle manier. Een soortgelijk fenomeen komen we tegen bij beleggen. De industrie is zo gebrand op verkoop dat het eigenlijk niet uitmaakt waarin je belegd, zolang er maar transacties worden gedaan. Dat betekent er zoveel mogelijk actief wordt belegd, wat kortweg betekent dat de beheerder de benchmarkt wil proberen te verslaan. Daarnaast maakt het ook niet uit wat voor sentiment er is, er is altijd ergens op de wereld wel een positief of negatief advies te geven om beleggers over de streep te trekken om iets te kopen of verkopen.

Onderzoek wijst uit

De grap is alleen wanneer we de onafhankelijke onderzoeken erop na slaan dat op de middellange termijn (3 tot 5 jaar) 85% van de professionele beheerders er niet in slaagt de benchmarkt te verslaan. Kijken we naar de lange termijn dan loopt dit zelfs op tot 95%. De effecten van een koop of verkoop zijn daarmee direct ondermijnd, want het levert kortweg helemaal niets op. Het doen van transacties levert een echter wel iets op voor de beheerders;

Inkomsten uit de transactiekosten die worden doorberekend aan de belegger. Inkomsten waar de beheerder door de jaren heen sterk afhankelijk van is geworden. Niet om zijn product in de lucht te houden, maar vooral zijn eigen salaris. Terwijl de kosten van beleggen in de afgelopen explosief zijn gedaald, merkt de consument hier niets van. Kortom met de huidige manier van beleggen houden we een industrie in stand welke die het eigen belang boven het belang van de consument stelt. Toch komen veel particulieren er richting de toekomst niet onderuit om (een deel van) hun vermogen te gaan investeren/beleggen. Wil je namelijk een positief rendement op je spaargeld dan kun je eigenlijk niet anders. Met de huidige spaarrentes, belastingen en inflatie boer ga je namelijk op je spaargeld achteruit. En voorlopig lijkt er ook nog niet een einde te komen aan de renteverlagingen. En als je dan toch graag in een nieuwe auto wilt blijven rijden, vroegtijdig met pensioen wilt of je kinderen wilt laten studeren, dan moet je op zoek naar alternatieven.

unnamed (1)

“The Biggest risk is not taking any risk.” (Mark Zuckerberg, CEO Facebook)

Meer leren over beleggen?

Meld je dan nu aan als Surence member!