Is het nu wel het juiste moment om te gaan beleggen?

het juiste moment om te gaan beleggen

Is het het juiste moment om te gaan beleggen?

Een nieuwe Amerikaanse president waarvan nog niemand weet wat de visie en plannen precies zijn, economische onzekerheid bij zuidelijke Europese landen, nieuwe opkomende machten zoals China en technologische innovaties die grote invloed hebben op de maatschappij. Wie zegt dat dit wel het juiste moment is om te gaan beleggen?

De mens heeft de gewoonte altijd te geloven dat ze in speciale tijden leven. Op elk tijdstip in de geschiedenis zijn er groepen mensen geweest die geloven dat zij het einde van de wereld zullen meemaken. Zo zijn er ook op elk tijdstip kranten, tijdschriften, auteurs en andere media die dit gevoel willen aansterken. Dat verkoopt beter.

We zijn er nog!

Als je dit leest bestaat de wereld nog steeds. En studies laten zien dat sinds beleggen is ‘uitgevonden’, sinds de eerste aandelen die door de VOC zijn uitgegeven, het antwoord op de vraag altijd ja is geweest: Beleggen is de slimste keuze voor de lange termijn. Zelfs als je alle crisissen, recessies en bubbels meeneemt (dit zijn relatief korte termijn gebeurtenissen), blijkt het altijd verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen.

Het is altijd het juiste moment om te gaan beleggen in de lange termijn!

Beleggen doe je voor de lange termijn, maar net een paar jaar eerder beginnen kan een groot verschil maken. Stel dat je nu 25 jaar bent en je een extra potje wilt opbouwen voor als je 65 jaar bent. Als je over vijf jaar begint met € 5.000,- beleggen en elke maand € 150,- extra bijstort, dan eindig je (bij gemiddeld 6% rendement) op je 65e met circa € 245.000,-. Maar wat nou als je niet vijf jaar wacht, maar vandaag begint op je 25e? Dan bereik je onder dezelfde voorwaarden op je 65e een bedrag van € 339.000,-. Dat is een verschil van bijna 40%!

Beleggen draait niet om gokken op een goede ‘markt-timing’, daarom is het verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen, ook al doe je dit maar met een klein bedrag.

Terug naar:Surence Introductie > Introductie